Shakshuka

Shakshuka

Nu börjar det bli lite kyligare ute, så det kan passa med varmare mat även till lunch. Jag använder en traktörpanna med lock till den här.

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 6-8 körsbärstomater
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 4 ägg
  • 75 g fetaost
  • 2 msk koriander-blad
  • Tillbehör
  • 2 st frysta mini-baguetter som man värmer i ugnen (50 g vardera)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka lök, vitlök, chili, paprika.
  3. Hetta upp traktörpannan på medelvärme. Ha i oljan. När oljan är het, ha i ovanstående och stek tills mjukt, ca 5 minuter.
  4. Hacka körsbärstomaterna.
  5. Ha i tomatpuré och paprikapulver och fräs i ett par minuter till. Stoppa baguetterna i ugnen i 10-12 minuter.
  6. Häll i krossade tomater, hackade tomater och 1/2 tsk salt. Låt puttra på medel-låg värme i 10 minuter.
  7. Gör små fördjupningar i såsen och knäck äggen däri. Krydda äggen med lite salt och peppar.
  8. Lägg på lock och låt puttra på svag medelvärme tills vitan stannat men äggulan fortfarande är lite lös, i cirka 8-12 minuter.
  9. Smula över fetaost och strö över koriander. Servera med brödet.

Receptet kommer från början från Allt om Mat. Jag har ändrat en hel del dock.