Green goddess (Holy Greens copycat)

En copycat av Holy Greens 'Green Goddess' sallad.
Jag älskar Holy Greens! Vi har turen att bo nära en av deras restauranger, och vi hämtar sallad där 2-3 gånger per vecka. De gör väldigt, väldigt bra sallader! Både nyttigt och gott.
Emellanåt gör de ändringar av sin meny. I våras lade de till en sallad som de kallade ‘Green goddess’ och den blev genast en favorit. Jag åt den någon gång per vecka. Men när det började bli kallt ute försvann den från menyn igen.
Det här är mitt försök att återskapa den här fantastiska salladen. Det är en lång lista av ingredienser, och en del som behöver förberedas, men det blir väldigt bra när det är klart.
Ingredienser
- Snabbpicklad vitkål
- 80 g vitkål, tunt skivad
- 48 g kokande vatten
- 24 g vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 krm socker
- Dressing
- 40 g turkisk yoghurt
- 5 g majonnäs
- ½ dl färsk basilika, hårt packat
- ½ dl bladspenat, hårt packat
- 1 tsk shalottenlök
- ¼ klyfta vitlök
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk olivolja
- ½ tsk äppelcidervinäger
- ½ tsk honung
- ¾ tsk dijonsenap
- Nypa salt & peppar
- Belugalinser
- 1 dl svarta belugalinser
- 2 dl vatten
- Övrigt
- 140 g salladsmix (t ex “French Mix” från Dole)
- ca 150 g räkor (skalade i burk, helst stora)
- 1 avokado
- 1 broccoli (bara buketterna)
- 75 g Apetina vitost
- 16 g rostad lök
- 10 (tillval) körsbärstomater
Gör så här
- Vitkål: Skiva tunt och lägg i en skål. Koka upp vatten och blanda i vinäger, salt och socker. Häll blandningen över vitkålen. Massera in med händerna i någon minut. Låt stå i minst 30 minuter, men helst i kylen över natten.
- Dressing: Mixa dressingen med stavmixer.
- Fram hit kan man förbereda dagen innan och förvara i kyl.
- Linser: Skölj linserna i kallt vatten. Koka upp vatten i en liten kastrull. Ha i linserna och koka utan lock i 15-20 minuter. Ha över dem i sil igen och skölj dem i kallt vatten och låt dem sedan rinna av.
- Räkor: Låt dem rinna av i en sil. Torka dem sedan noggrant med hushållspapper.
- Broccoli: Skär små buketter från broccolin. Lägg i en mikro-säker skål tillsammans med några matskedar vatten. Mikra på 750W i 2 minuter. Låt svalna.
- Lägg upp sallad på två tallrikar.
- Skala och skiva avokadon och lägg på.
- Lägg på linser, broccoli, picklad vitkål och räkor.
- Toppa med smulad vitost, och ringla över dressingen. Till sist, strö på rostad lök.
- Om man vill kan man lägga till 4-5 körsbärstomater per tallrik också.