Gravad lax med dill och citron

De nästa två salladerna jag ska lägga upp här innehåller gravad lax. Det gör man superenkelt själv enligt till exempel nedanstående recept. Detta räcker till fyra portioner sallad, så två olika sallader för två personer i det här fallet.
Ingredienser
- 600 g färsk laxfilé (ofta finns bara bitar på 500 g, det är okej också)
- 2 msk salt
- ½ dl strösocker
- 2 krm nymald svartpeppar
- 1 kruka färsk dill
- 1 citron, zest
Gör så här
- Blanda ihop salt, socker, nymald svartpeppar samt zest från citron i en skål.
- Lägg laxen i en plastpåse. Gnid in den med saltblandningen. Klipp kvistarna från dillkrukan och lägg på.
- Dra ut luften ur plastpåsen och knyt ihop. Lägg i ytterligare en plastpåse och gör samma sak.
- Låt ligga i kylskåpet i två dygn. Vänd på den ett par gånger per dag.
- Häll av spadet och skrapa bort dillen. Skär i tunna skivor på snedden.
- Hållbarhet i kylskåp ska vara upp till en vecka, men jag brukar använda upp den inom tre dagar.